miercuri, 31 iulie 2013

Usain Bolt vs Mo Farah. Sprinter vs Marathoner. Fast twitch vs Slow twitch muscle fibers

Usain Bolt vs Mo Farah. Sprinter vs Marathoner. Fast twitch vs Slow twitch muscle fibers

Spre surprinderea voastră, nu voi da şi eu ştirea despre acest "match made in Heaven" dintre Usain Bolt şi Mo Farah. În limba română, ştirea a fost prezentată concis de Gabriel Solomon pe blogul său.

Dar dincolo de cele două nume, această înfruntare este între... două sporturi diferite... sprintul şi maratonul. Probabil veţi spune "Cum sporturi diferite, nu e vorba de alergare?". Răspunsul este DU sau NA, combinaţia perfectă între DA şi NU.

Deşi este vorba de alergare în ambele cazuri, diferenţa este dată de fibrele musculare aflate în joc. Există două categorii: Slow twitch şi Fast twitch. Aceasta din urmă se împarte la rândul ei în două subcategorii, Fast twitch A şi Fast twitch B.

Sprinterul se bazează pe Fast twitch iar maratonistul pe Slow twitch.

Fibrele de tip Slow twitch folosesc oxigenul pentru a crea energie (mod aerob), având eficienţă pentru o durată mare de timp. Cele de tip Fast twitch (subcategoria B) nu folosesc oxigen (mod anaerob), având eficienţă pentru o durată scurtă de timp. Fibrele din subcategoria Fast twitch A au calităţi intermediare între celelalte tipuri de fibre, având posibilitatea de a crea energie atât în mod aerob cât şi anaerob, adaptându-se în funcţie de tipul de antrenament la care sunt supuse. Concret, la un maratonist fibrele de tip Fast twitch A vor dobândi calităţi de Slow twitch iar la sprinter se vor comporta precum Fast twitch B, însă vor fi o variantă mai slabă a categoriilor de bază.

Există şi o veste bună sau proastă. După cum spunea Dean Karnazes, pentru o bună performanţă la alergare, este important să ne alegem cu grijă... părinţii. Nu ne naştem cu toţii având categoriile de fibre distribuite în mod egal. Factorul genetic joacă un rol important. Unii oameni au mai multe fibre dintr-o categorie, alţii din cealaltă. Un bun sprinter va avea mai multe fibre de tip Fast twitch iar un bun maratonist va avea mai multe de tip Slow twitch.

Pentru a înţelege mai bine, vă las şi un video concludent: Sprinter vs. Marathoner


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandări