luni, 10 martie 2014

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou. 08.03.2014

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

Iată cum anunţa Ciprian Ştefănescu planul pentru alergarea de sâmbăta trecută: "De 8 martie, sarbatorim Ziua Internationala a Femeii cu o alergare de 20km prin natura. Pornim la 08:30 din parcarea Hotelului Stejarul din Bazosu Nou, ajungem la Bazos, apoi alergam pe digul Timisului inspre Albina si la final urcam la Bazosu Nou, unde oprim la Stejarul sa inchinam un pahar in onoarea doamnelor."

Sună frumos, nu? Să cinstim doamnele şi să le oferim condiţii maxime de confort de ziua lor... Poza de mai sus poate fi un indiciu că realitatea a fost puţin, doar puţin, diferită.

Când am ajuns în Bazoşu Nou, am făcut o uşoară încălzire (care constă în plimbat dintr-o parte în alta, rostind vorbele magice către GPS: "Hai, conectează-te!") după care am început să alergăm, unii într-o direcţie, alţii în alta. Şi nu, nu până ne-am ciocnit. Unii au ales traseul lung iar alţii pe cel scurt, care era în altă direcţie. După vreo 500 de metri alergaţi am avut o mică surpriză, care arăta aşa:

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

Apoi surpriza a devenit tot mai mare:

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

În poza de mai sus este surprins momentul în care îi spuneam lui Alin următorul secret filosofic: "Dacă stau pe loc simt că mă scufund. Nu cred că e bine să stau pe loc!". Aşa că am continuat să alergăm. Simţeam cum talpa pantofilor devenea tot mai grea. Bineînţeles că, la fel ca atunci când am alergat prin apropierea fortificaţiei de la Corneşti, s-a format şi acum o nouă talpă de pământ sub cea normală. Dar de data asta aveam perechea nouă de pantofi Salomon, despre care la alergarea pe traseul Petrovaselo - Cralovăţ - Recaş eram dezamăgit că la final nu au ieşit foarte murdari. Acum a fost cel mai bun moment să le fac "botezul" şi să observ cum verdele fosforescent se transformă în gri. Totuşi, faţă de pantofii altor persoane, ai mei au scăpat destul de uşor.

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

Revenind în mijlocul acţiunii (sau pe primul sfert, mai exact), eu am rămas puţin în urmă pentru a mai face nişte poze. Alin o luase în faţă (momentan mă refer doar că era înaintea noastră) aşa că am continuat să alerg alături de Virgil. Şi de această dată urmărea un Personal Best dar nu referitor la distanţă ci la cât de gros poate fi îmbrăcat. Eu eram doar într-o bluză subţire, în timp ce el avea tot ce îţi trebuie pentru o alergare de iarnă, la Polul Nord. Probabil a fost derutat de cei câţiva norişori care de dimineaţă acopereau razele soarelui. Dar nu ştia că vom alerga şi de această dată dintr-un anotimp în altul, la interval de aproximativ o oră.

Spuneam mai sus că Alin o luase în faţă. Ei bine, când l-am ajuns din urmă, am observat că o luase în faţă, în mâini şi pe burtă. Se scurgea uşor în canalul de lângă drumul cu noroi. Totul s-a întâmplat destul de rapid, aşa că prima mea reacţie a fost să-l încurajez vrebal în loc să-i întind o mână. Îmi pare rău că nu i-am făcut şi o poză în acel moment, dacă tot aveam mâinile libere. Dar se pare că mesajele mele motivaţionale l-au ajutat şi a reuşit să se ridice. A fost un moment de dezvoltare personală maximă pentru el. Pe scurt, a căzut şi s-a ridicat! I-ar fi plăcut să se întoarcă în acel moment dar era pus într-o situaţie delicată. Eram după vreo 4 - 5 kilometri de alergare şi noroiul era în toate direcţiile. Erau şanse mai mari ca drumul să devină mai bun mergând înainte. O altă revelaţie: Lasă trecutul în urmă şi mergi mai departe! A încercat doar să se agaţe de prezent... ca să nu alunece în canal. E justificabil! Totuşi, se pare că "experţii britanici" au reuşit să surprindă momentul:

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou
Sursa foto: http://www.telegraph.co.uk
Am continuat să alerg cu Alin şi am abordat câteva subiecte de discuţie, de la vegan (el) la... ăăă... lacto - ovo - sardino - tono - piepto şi ficato de pui - vegetarian (eu). Discuţiile au fost constructive, fără să încercăm să ne impunem propriul stil în viaţa celuilalt. Asta a însemnat că fiecare dintre noi este sigur de convingerile proprii şi poate accepta deciziile personale ale altora. Până am vorbit cu Alin, fără să ne dăm seama, peisajul şi anotimpul erau schimbate. La fel cum s-a întâmplat la Corneşti, am început să alergăm pe vreme mohorâtă şi am terminat pe vreme frumoasă. E posibil ca fără să ne dăm seama, să fi trecut printr-un Portal Magic, similar cu cel de la Corneşti.

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

În orice caz, acest Portal era unul mic şi nesemnificativ, deoarece nu a fost păzit. În timp ce alergam pe poteca de pe digul Timişului, ne-am întâlnit cu o doamnă care ne-a atenţionat că mai încolo se află un Portal important, bine păzit, ce poartă numele de Stână. I-am mulţumit şi am alergat mai departe... până când... am observat turma. Nu era o turmă de oi ci una de câini. Aici ne-am organizat strategic într-un singur grup dar nu am reuşit să părem la fel de periculoşi ca ei. Vali a încercat o mişcare sinucigaşă, încercând să se apropie şi să rezolve problema în mod diplomatic, prin conversaţie, ca între câini. Dar l-am rugat din tot sufletul să se întoarcă şi să pară la fel de speriat ca noi. Spre norocul lui, ne-a ascultat. Am mai spus-o şi repet: Noi alergătorii suntem mereu cu oasele la vedere. Implicit suntem mâncarea preferată pentru câini. Nu e bine să ne apropiem prea mult de ei şi să le facem poftă! Era imposibil să trecem pe acolo, aşa că ne-am întors şi am luat-o pe arătură, la propriu şi la figurat, până am ajuns la Arena Naţională din Bazoşu Nou. Aici ne-am oprit pentru a face poză cu tricolorul, după care am continuat să alergăm până la locul de unde pornisem.

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

Dar greul abia acum începea. După ce ne-am oprit, am mers direct la terasa hotelului Stejarul, pentru a fi siguri că nu vom suferi de dezhidratare. Am avut nişte emoţii la început deoarece persoana de acolo ne-a spus că barul este rezervat şi că se deschide mai târziu. Probabil vroia să ne spună că este nevoie şi de o ţinută "ultimul răcnet", nu "ultimul hal" ca a noastră. Dar l-am asigurat că nu vrem să intrăm înăuntru aşa plini de noroi, ci vrem doar o masă pe terasă, fără scaune (pentru că noi nu stăm locului, evident).

Când a văzut cât de mulţi suntem, s-a hotărât să facă o excepţie acum, că doar eram simpatici. Aşa că ne-am putut bucura din nou de Isoşoreana, care consumată cu moderaţie, are efecte benefice pentru sănătate. Iar după alergare, este băutura optimă datorită aportului de carbohidraţi şi vitamine. "În cantitate mică, berea este aliment iar în cantitate mare este otravă", conform domnului profeser Şerban Gligor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul UVT. Am încredere totală în vorbele sale :)! Iată şi o poză memorabilă de la băuTura Altfel:

Spa(sme) în natură. Împachetări cu nămol pe traseul Bazoşu Nou - Bazoş - digul Timişului - Bazoşu Nou

În continuare, opinia experţilor americani, conform unui articol preluat de pe foodstory.ro:

Berea contine vitamine importante. Iata de ce trebuie sa o consumi zi de zi

Bautura prefeata a barbatilor este excelenta pentru sanatate. Potrivit rapoartelor realizate de catre Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, berea contine un numar important de vitamine si nutrienti.

Rapoartele arata ca berea are un continut bogat de vitamine din complexul B, in special vitamina B3 cunoscuta si sub denumirea de Niacina, utila in prevenirea si tratarea depresiilor, durerilor de cap si a colesterolului ridicat. Studiile au aratat ca un pahar de 355 de ml de bere contine o cantitate de 1.83 miligrame de Niacina.

”Continutul de nutrienti si vitamine al berii reprezinta fundamentul multor studii efectuate de cercetatori din intreaga lume care si-au dorit sa identifice posibilele efecte benefice pentru organism pe care consumul moderat de bere l-ar putea avea. De la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, la cresterea nivelului de antioxidanti din organism, continutul in nutrienti si vitamine este cel responsabil pentru aceste efecte. Rapoartele de acest gen sunt foarte importante atât pentru comunitatea medicala, cât si pentru iubitorii berii, fiind esential sa detinem cât mai multe informatii nutritionale despre produsele pe care le consumam”, a declarat Corina Aurelia Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Pe langa niacina, berea mai contine si alte vitamine sau nutrienti cum ar fi vitamina B6, tonica pentru sistemul nervos central, acidul pantotenic cunoscut si ca vitamina B5, colina, flavonoide si alte vitamine ale grupului B, care intervin in cele mai importante procese metabolice ale organismului uman. Cantitatea de vitamine pe care o contine o bere, conform rapoartelor realizate de Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ale Americii este prezentata in tabelul de mai jos:

Vitamine si alti nutrienti din bere, la fiecare 355 de ml de bere:

Niacina (B3): 1.83 mg
Piridoxina(B6): 0.164 mg
Acid panteonic (B5): 0.146 mg
Tiamina(B1): 0.018 mg
Riboflavina (B2): 0.089 mg
Ciancobalamina (B12): 0.07 mg
Acid folic: 21 micrograme
Colina:36 mg

Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie atrag atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie de alcool de 5%.


Săptămâna viitoare nu voi participa la o alergare similară deoarece voi fi la Alba Iulia City Race. Dar peste două săptămâni am înţeles că e posibil să avem parte de o alergare cum îmi place mie. Ghiciţi la ce mă refer?

După toate aceste completări, un singur lucru mai lipseşte la final... nelipsita monitorizare GPS:


2 comentarii:

Recomandări