miercuri, 26 decembrie 2012

Spartathlon - 246 km ultramaraton


V-am povestit despre cum am alergat peste 77 km fără oprire pe data de 24.11.2012 în Timişoara. Pentru mine a fost o realizare importantă dar în domeniul ultrarunning-ului este o distanţă modestă. În continua testare a propriilor limite, intenţionez să alerg distanţe şi mai mari în viitor şi când voi considera că sunt pregătit, voi participa şi la câteva competiţii de ultramaraton. Până atunci nu pot decât să privesc fascinat supereroii de la Spartathlon...

Este o competiţie supremă de testare a fizicului şi spiritului uman. După cum spun organizatorii într-o notă amuzantă, nu e complicat, tot ce trebuie să faci este să alergi 246 km în mai puţin de 36 de ore. Traseul este unul superb, de la Atena la Sparta, pe urmele legendarului personaj Pheidippides. Legenda spune că înainte de lupta de la Marathon dintre greci şi perşi, a fost trimis la Sparta pentru a cere ajutor. Conform istoricului Herodot, după plecarea din Atena, Pheidippides ar fi ajuns în Sparta în ziua următoare. Această teorie a creat controverse, existând mulţi oameni care se îndoiau de veridicitatea informaţiei lăsate de Herodot. Incertitudinea a durat până în anul 1982 când cinci ofiţeri ai Aviaţiei Regale Britanice, care erau şi alergători de distanţă lungă, au demonstrat că se poate chiar în mai puţin de 40 de ore.

Spartathlon - 246 km ultramaraton. Start

După succesul celor cinci ofiţeri, în 1983 a fost organizată prima ediţie a Spartathlon-ului, cu aprobarea Federaţiei de Atletism. De atunci, în fiecare an această competiţie are loc în luna Septembrie deoarece conform lui Herodot, aceasta ar fi luna în care Pheidippides a făcut acea alergare. După cum se observă, este respectat fiecare aspect al tradiţiei.

Ediţia următoare va fi una aniversară, cu numărul 30 şi va avea loc pe 27 - 28 Septembrie 2013. Sunt sigur că va fi un eveniment emoţionant!

În continuare iată un video de "cursă lungă" de la Spartathlon 2010!

Spartathlon - 246 km ultramaraton. Harta

4 comentarii:

  1. Ce rezultate au avut ai nostri la aceasta cursa? Anul trecut nu am vazut nici un roman pe lista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu. Oricum, la genul ăsta de competiţii nu prea contează rezultatul. Important e să termini în timpii limită ;)!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Este foarte greu. Dar este o provocare frumoasă! Eu vreau să o iau treptat, să ajung să alerg 100 km, 160, 200 şi după aceea să particip la Spartathlon :).

      Ștergere

Recomandări