sâmbătă, 13 octombrie 2012

Andrei Gligor până în Sahara pentru nou-nascuţii de la Marie Curie










De când am început să alerg, am descoperit o lume nouă, a oamenilor normali cu calităţi de super-eroi, fără măşti, fără manta. Să analizăm noţiunea de super-erou: Un personaj cu sau fără puteri speciale, care luptă împotriva răului, pentru a-i ajuta şi salva pe alţii. Înţelegând această descriere, vreu să vă prezint un super-erou al zilelor noastre, care vrea să ajute noii născuţi cu probleme ale retinei, pentru a-i salva de la orbire. Este vorba despre Andrei Gligor, un om despre care am aflat recent şi a cărui poveste m-a impresionat. După ce s-a recuperat în urma unei operaţii de menisc la un genunchi, a ales să nu se dea bătut şi a început să alerge. Cu timpul şi-a revenit iar după alergări pe distanţe scurte, a reuşit şi pe distanţe lungi. Până când a conştientizat că este un om norocos, care poate să alerge şi să vadă calea pe care aleargă. În acel moment, alături de Asociatia Inima Copiilor, s-a hotărât să participe la o campanie de strângere a  29.000 de Euro necesari cumpărării unui RetCam pentru Spitalul de copii Marie Curie din Bucureşti. Pentru a înţelege necesitatea acelui aparat, voi cita descrierea de pe pagina sa:

E simplu. E dramatic, dar simplu: fara acest aparat, multi dintre copiii nascuti prematur in Romania risca sa orbeasca.
Afectiunea se numeste “retinopatie de prematuritate” si apare la copiii care, nascuti fiind inainte de termen, inca nu au incheiata dezvoltarea retelei de vase de sange din retina (dezvoltare care se face, in mod normal, in interiorul uterului, inainte de nastere). O alta cauza poate fi si administrarea de oxigen in exces la tratamentul in spitale.
Dezlipirea retinei si orbirea, acestea sunt urmarile retinopatiei nedescoperite si netratate la timp. Practic, doar pentru ca s-au nascut prematur si ca nu pot fi depistati la timp, mult prea multi copii sunt condamnati sa nu vada niciodata…
Asta e cursa la care-am pornit: sa cumparam impreuna aparatul care poate ajuta acesti copii sa traiasca vietile pe care le merita.
Aparatul se numeste RetCam Fundus Camera si este un scanner care culege imagini de pe retina copilului, imagini care pot fi salvate electronic si folosite de medici (local sau la distanta) pentru diagnostic si alegerea tratamentului.
Camera e indispensabila pentru un tratament precoce, corect al copiilor prematuri, dar poate fi de folos si eficienta pentru pacienti de orice varsta. Folosind acest scanner si alte dispozitive (oftalmoscopul, laserul retinian) medicii de la Marie Curie vor putea salva de la orbire o multime de copii – nou-nascuti si nu numai – in fiecare an.

Modul în care vrea să strângă acei bani este unul atipic. Şi-a propus ca în 8 luni să alerge 3600 km, echivalenţi distanţei Bucureşti - Sahara, iar la final să participe la un maraton organizat în Tindouf (Algeria), tot în scop caritabil. Persoanele care vor să ajute la îndeplinirea acestei cauze nobile, pot cumpăra de pe pagina sa câte 1 km, în mod simbolic. Pentru mai multe detalii, vizitaţi pagina http://andreigligor.ro/
Puteţi urmări câteva înregistrări video aici: http://andreigligor.ro/media/

Eu unul apreciez această poveste însă nu pot să nu observ şi situaţia dezastruasă în care se află sistemul sanitar românesc! Aceste aparate şi altele, ar trebui să fie în spitale fără ca oameni simpli precum Andrei Gligor să-şi sacrifice timpul, energia şi corpul în speranţa îndeplinirii unei minuni...
Îi urez mult succes în realizarea obiectivului şi clasicul "Dacă ar fi mai mulţi oameni ca tine, am trăi într-o lume mai bună!"

În final, vă las o melodie pe această temă, a super-eroilor fără măşti, fără manta, oameni simpli cu calităţi supraomeneşti! Vă rog să aveţi răbdare, să ascultaţi versurile până la capăt...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomandări